Procedure voor de verblijfsvergunning. Hoe vraagt u asiel aan?
Stap 1 de aanmelding en registratie na aankomst in Nederland
Stap 2 de rust- en voorbereidingstermijn
Stap 3 de algemene asielprocedure
- het eerste gehoor
- het nader gehoor
- het voornemen
- de beslissing
Stap 4 de verlengde asielprocedure
Stap 5 verblijf of vertrek
Aanmelding en registratie
Om een asielaanvraag te kunnen indienen, moet u zich eerst melden bij de Vreemdelingenpolitie in Ter Apel. Bij de aanmelding stellen medewerkers van de Vreemdelingenpolitie uw identiteit vast en registreren ze uw persoonlijke gegevens. Ook doorzoeken ze uw kleding en bagage. Verder maken ze foto’s van u en nemen ze uw vingerafdrukken af. Uw documenten, zoals uw paspoort, eventuele tickets of diploma’s, moet u inleveren voor onderzoek. De aanmelding en registratie duren meestal niet langer dan twee dagen. U kunt in deze periode overnachten in de buurt van het kantoor van de Vreemdelingenpolitie. In de zogenaamde Centrale Ontvangstlocatie in Ter Apel.
Als u naar Nederland komt met het vliegtuig, kunt u zich op de luchthaven Schiphol aanmelden bij de Koninklijke Marechaussee. De Koninklijke Marechaussee zorgt in dat geval voor de registratie van uw gegevens en brengt u vervolgens naar aanmeldcentrum Schiphol voor indiening van uw asielaanvraag.
Let op! Gooi geen documenten weg! Dit kan de beoordeling van uw aanvraag negatief beïnvloeden.
Rust- en voorbereidingstermijn
Na de aanmelding in Ter Apel start een rust- en voorbereidingstermijn van minimaal zes dagen. In deze periode zult u informatie ontvangen over de asielprocedure. U krijgt hulp van een advocaat en hebt een afspraak met een verpleegkundige (die u zal onderzoeken als u daarvoor toestemming geeft). Als het nodig is, stuurt de verpleegkundige u door naar een arts voor een nader onderzoek.
Tijdens de rust- en voorbereidingstermijn verblijft u in een opvanglocatie in de buurt van het kantoor van de IND waar u de asielaanvraag gaat indienen.
Als u naar aanmeldcentrum Schiphol bent gebracht voor het indienen van uw asielaanvraag, krijgt u geen rust- en voorbereidingstermijn van minimaal zes dagen in een opvanglocatie. U ontvangt tijdens de eerste dag(en) van uw verblijf in aanmeldcentrum Schiphol informatie over de asielprocedure.U krijgt hulp van een advocaat en hebt een afspraak met een verpleegkundige (die u zal onderzoeken als u daarvoor toestemming geeft). Als het nodig is, stuurt de verpleegkundige u door naar een arts voor een nader onderzoek
De algemene asielprocedure
Na afloop van de rust- en voorbereidingstermijn start de algemene asielprocedure met het indienen van een asielaanvraag in één van de aanmeldcentra in Nederland. Deze aanmeldcentra bevinden zich in Den Bosch, Schiphol, Ter Apel en Zevenaar. De algemene asielprocedure duurt in de meeste gevallen maximaal acht dagen, maar kan in bijzondere gevallen maximaal veertien dagen duren. Tijdens de algemene asielprocedure vinden onder andere de gesprekken met de IND plaats op basis waarvan een beslissing op uw asielaanvraag wordt genomen.
Het eerste gehoor
Op de eerste dag van de algemene asielprocedure vindt het eerste gehoor plaats. Het eerste gehoor is een gesprek met een medewerker van de IND. Dit gesprek is bedoeld om uw identiteit, nationaliteit en reisroute vast te stellen. Tijdens dit gesprek wordt niet gevraagd naar de redenen van uw asielaanvraag. Die komen in een volgend gesprek aan de orde. Bij dit gesprek mag een (rechts)hulpverlener aanwezig zijn, bijvoorbeeld uw advocaat.
Partners en kinderen
Als u samen met uw partner een asielaanvraag hebt ingediend, voert u beiden een afzonderlijk gesprek met een medewerker van de IND. Kinderen van 15 jaar of ouder, die met hun ouder(s) meekomen, voeren ook een eigen gesprek.
Tolk
Het gesprek is in een taal die u (redelijkerwijs) kunt verstaan (over het algemeen is dit de voertaal van uw land). Er is een tolk aanwezig. De tolk is onafhankelijk en heeft geen invloed op uw asielprocedure. De tolk vertaalt wat u zegt en wat de IND-medewerker tegen u zegt. Meestal is de tolk bij het gesprek aanwezig.
Na afloop van het eerste gehoor krijgt u een verslag. Dit verslag kan op uw verzoek worden aangepast, als u van mening bent dat er iets niet juist is opgeschreven.
Het nader gehoor
Op de derde dag van de algemene asielprocedure vindt het nader gehoor plaats. De dag daarvoor (de tweede dag) zal uw advocaat u op het nader gehoor voorbereiden. Het nader gehoor is een gesprek met een medewerker van de IND over de redenen van uw asielaanvraag. Ook bij dit gesprek is een tolk aanwezig. Tijdens het gesprek kunt u vertellen waarom u uw land van herkomst hebt verlaten. Vervolgens stelt een medewerker van de IND hier vragen over om een goed beeld van uw situatie te krijgen.
Voor het nader gehoor bereidt een rechtshulpverlener (een medewerker van de Raad voor Rechtsbijstand) u op dit gesprek voor. Bij het nader gehoor en eventuele andere/aanvullende gehoren mag ook een (rechts)hulpverlener aanwezig zijn, bijvoorbeeld uw advocaat.
Na afloop van het nader gehoor ontvangt u een verslag van dit gehoor. Samen met uw advocaat krijgt u vervolgens een dag de tijd om dit verslag te bekijken en om aanvullingen en correcties in te dienen.
Op basis van het nader gehoor bekijkt de IND op welke wijze uw asielaanvraag verder wordt behandeld. Er zijn twee mogelijkheden:
- De IND verwacht binnen acht dagen een beslissing te kunnen nemen over uw asielaanvraag. De algemene asielprocedure gaat in dat geval verder.
- Er is meer tijd nodig voor onderzoek. De algemene asielprocedure stopt en uw asielaanvraag wordt verder behandeld in de verlengde asielprocedure.
Het voornemen
Als u niet voldoet aan de voorwaarden voor een vergunning, ontvangt u op de vijfde dag van de algemene asielprocedure een schriftelijk voornemen tot afwijzing van uw asielaanvraag. Hierin leest u alles over de redenen van uw afwijzing. Samen met uw rechtshulpverlener (bijvoorbeeld advocaat) krijgt u de tijd om het voornemen te bekijken. U kunt uw reactie (zienswijze) op het voornemen geven. Daarna beslist de IND of het voornemen tot afwijzen in stand blijft of dat er meer onderzoek nodig is.
Als u wel voldoet aan de voorwaarden voor een vergunning, ontvangt u geen voornemen maar ontvangt u direct een beslissing.
De beslissing
Als de IND, ook na uw reactie (zienswijze) op het voornemen, van mening is dat u niet voldoet aan de voorwaarden uit de Vreemdelingenwet, krijgt u een afwijzende beslissing (beschikking). U moet Nederland dan verlaten. Deze beslissing krijgt u uiterlijk op de achtste dag van de algemene asielprocedure uitgereikt door een medewerker van de IND. Als u er daar niet mee eens bent, kunt u tegen deze afwijzende beslissing beroep aantekenen bij de rechtbank. U mag hierover overleggen met de rechtshulpverlener.
Als de IND uw asielaanvraag heeft ingewilligd, krijgt u een verblijfsvergunning asiel bepaalde tijd en mag u voorlopig in Nederland blijven.
De verlengde asielprocedure
Wanneer de IND meer tijd nodig heeft voor onderzoek, wordt uw asielaanvraag verder behandeld in de verlengde asielprocedure. Dat betekent dat u wordt overgeplaatst naar een andere opvanglocatie en dat er binnen maximaal zes maanden een beslissing op uw asielaanvraag wordt genomen. Deze beslissing zal in principe worden genomen op basis van het eerste en het nader gehoor dat in de algemene asielprocedure hebben plaatsgevonden. Het is mogelijk dat de IND in deze periode nogmaals een gesprek met u wil voeren als er nog vragen zijn.
De beslistermijn kan voor maximaal zes maanden worden verlengd, indien voor de beoordeling van de aanvraag meer advies of onderzoek nodig is.
Als u tijdens de procedure wilt weten hoe het met uw aanvraag gaat, dan kunt uzelf of uw (rechts)hulpverlener telefonisch contact opnemen met de IND. De IND is van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 bereikbaar via 0900 1234561 (€ 0,10 p.m.). Houd uw V- of dossiernummer bij de hand, zodat u snel geholpen kunt worden.
W-document
W-documenten zijn bedoeld voor asielzoekers zolang de asielprocedure nog loopt. Dat betekent dat er nog geen beslissing is genomen op een verzoek om in Nederland te mogen blijven. Asielzoekers in de verlengde asielprocedure ontvangen in principe een W-document. Met een W-document kunt u uw identiteit, nationaliteit en uw rechtmatig verblijf in Nederland aantonen.
Werken gedurende de procedure
Wanneer u een asielverzoek heeft ingediend mag u de eerste zes maanden van uw asielprocedure niet werken. Daarna is het, zolang de aanvraag nog in behandeling is, toegestaan om 24 per 52 weken arbeid te verrichten. Hiervoor is het nodig dat uw (toekomstige) werkgever in het bezit is van een tewerkstellingsvergunning (TWV). De TWV kan door de werkgever bij het UWV WERKbedrijf worden aangevraagd. Dezelfde procedure geldt ook voor het lopen van stage.
Bron: Ind.nl