Verborgen gebreken

Heb je een auto gekocht bij een particulier en heb je te maken met verborgen gebreken aan de auto?

De basis is dat je mag verwachten dat een goed product wordt geleverd die aan je verwachtingen voldoet. Daarnaast heb je als particulier de mogelijkheid om op het moment van de aankoop zelf de auto te laten controleren bij een garage. Vertoont de auto gebreken dan moet de verkoper de auto repareren alvorens deze te verkopen. De verwachtingen van een (tweedehands) auto is afhankelijk van het bouwjaar, kilometerstand en de prijs.

Koop je een auto bij de dealer dan word je beschermd door de wet indien de auto binnen zes maanden gebreken vertoond. Dan wordt aangenomen dat de gebreken al bestonden bij de aankoop.
Koop je een auto bij een particulier, dan biedt de wet geen bescherming. Je dient zelf te bewijzen dat de gebreken bestonden voordat je de auto had gekocht en dat de verkoper afwist van de gebreken op het moment van de verkoop. Dit is in de praktijk heel moeilijk te bewijzen. Je kunt een deskundige inschakelen die zou kunnen inschatten of de gebreken al aanwezig waren vóór de aankoop. Of de verkoper op de hoogte was van de gebreken is wat lastiger te bewijzen. Hoewel een particuliere verkoper informatieplicht heeft, wordt niet geacht dat hij kennis van zaken heeft. Dus dat hij het had kunnen weten is niet relevant, mits je kunt aantonen (bijv. middels de garage waar de auto het laatst voor onderhoud is geweest) dat de auto dringend aan onderhoud toe is. Een uitdraai van de onderhoudshistorie zou dan als bewijs kunnen dienen.

Mw. A. Bhajan