Je huurt een woning. Simpel zat zou je denken, maar in de praktijk blijken er toch vaak haken en ogen aan te zitten. De verhuurder komt te pas en te onpas – het liefst onaangekondigd – aan de deur, de bovenburen hebben een voorliefde voor Trance muziek op standje carnaval of de woningbouw weigert de wekelijks verstopte afvoer blijvend te repareren/corrigeren.
Al dit soort gebreken zijn daadwerkelijk een aantasting van je woongenot als huurder. En laten we eerlijk zijn: de huur betaal je uiteindelijk juist voor het ervaren van dat woongenot. In gevallen waarbij het woongenot daadwerkelijk wordt aangetast zijn de verhoudingen scheef. Daar waar jij wel jouw kant van de overeenkomst nakomt – het betalen van de huurprijs – laat de verhuurder het na om het woongenot waar jij recht op hebt te garanderen/bevorderen.
Want laten we maar direct to the point komen: de verhuurder moet zich daadwerkelijk inspannen om zorg te dragen voor jouw woongenot. De verhuurder kan er dus bijvoorbeeld met die luidruchtige buren niet vanaf komen met een smoesje en het nalaten om actie te ondernemen.
Enkele voorbeelden wat betreft de inspanningsverplichting van de verhuurder:
– Indien de buren overlast veroorzaken: neem contact op met de verhuurder, welke hen daar op aan kan spreken. In de praktijk is het hierbij een groot voordeel als je verhuurder een woningbouw is welke eveneens verhuurder is aan de luidruchtige buren. De verhuurder dient maatregelen te nemen om de luidruchtige buren tot inkeer te brengen. Dit kan door hen aan te spreken, interventie in te schakelen dan wel in het ergste geval een gerechtelijke procedure te starten. Let wel: de buren dienen wel echt luidruchtig te zijn. Normale leefgeluiden, daar dien je simpelweg mee te (leren) leven.
– Onderhoud aan de woning: klein onderhoud dien je zelf te verrichten. Als het echter gaat om grotere gebreken welke je woongenot beperken, dan dient de verhuurder dit te verhelpen. Het is hierbij belangrijk dat je de verhuurder aanschrijft – dit kan ook per e-mail – om hem op het gebrek te wijzen en herstel ervan te verzoeken. Weigert deze dan, eis het dan en wijs op je woongenot wat nu verminderd wordt door het voortbestaan van het gebrek. Blijft de verhuurder weigeren dan kun je zelf het gebrek laten herstellen en de verhuurder verzoeken dat de rekening voor dat herstel met de huur wordt verrekend. Let op: of dit mogelijk/ de gewezen weg is is afhankelijk van je specifieke omstandigheden, poog altijd eerst de kwestie in goed overleg op te lossen met verhuurder. Heb je een specifieke situatie, leg deze gerust aan mij voor om te weten of dit in jouw situatie mogelijk is. Blijft de verhuurder weigeren, dan is het van belang dat je alles administratief bij houdt en tijdig hulp inschakelt.
– Toegang van de verhuurder tot je woning: je mag in principe de verhuurder de toegang tot de woning niet ontzeggen. Om deze reden mag de verhuurder ook de sloten van de woning vervangen. Echter: de verhuurder moet een reden hebben en moet zichzelf ook aankondigen. Hij moet aanbellen, wachten tot je de deur opent en een reden hebben voor het betreden van de woning. Drie maal per week aanbellen zonder goede reden is dus niet toegestaan. De reden voor betreding van de woning moet bovendien binnen een ‘verhuurderstaak’ vallen. Uiteindelijk staat het recht op privacy van de huurder voorop, welk recht echter in het gedrang kan komen met het recht van de verhuurder om toegang te hebben tot diens eigendom. Heb je het idee dat je verhuurder de grenzen overschrijdt van wat toegestaan is? Stuur de verhuurder een e-mail/brief waarbij je de feitelijke situatie schetst alsook beschrijft op welke manier(en) de verhuurder jouw privacy en woongenot schendt. Blijft de situatie voortduren dan is het te adviseren om juridische bijstand in te schakelen welke vervolgens de verhuurder aan kan schrijven dan wel stappen voor je kan ondernemen.
In alle gevallen is belang dat je altijd bijhoudt – schriftelijk, per e-mail dan wel bijvoorbeeld met foto’s/opnames – op welke wijze je aantasting van je woongenot ondervindt. Op die manier kun je je standpunt achteraf juridisch bewijzen, zodat je sterk staat.
Ondervindt je overlast? Doet je verhuurder weinig tot niets? Heb je andere vragen? Neem gerust vrijblijvend contact op via 010 795 40 75 / info@lawfirmtaheri.com om te zien wat je juridische positie is en wat je eventueel kunt ondernemen om je woongenot te vergroten.
Mw. mr. T.M.M. Plukaard
Recent Comments