Wat is een civiele procedure?

Civiel recht wordt ook wel burgerlijk recht genoemd. Een civiele procedure is een rechtszaak tussen twee partijen. Degene die de procedure start is de eiser en degene die zich moet verweren is de gedaagde. De partijen kunnen zowel particulieren als bedrijven zijn, voorbeelden van procedures zijn een arbeidsconflict of een echtscheiding.

Wie betaalt de kosten voor een civiele procedure?
Onder kosten kun je verstaan:
– Griffierecht, de kosten voor het starten van de procedure bij de rechtbank;
– Deurwaarderskosten, de kosten voor een deurwaarder om de tegenpartij te dagvaarden;
– Advocaat/rechtsbijstandkosten (bij een rechtsbijstandverzekering heeft u doorgaans een vrije keuze om een jurist in te schakelen, welke kosten gedekt worden door uw verzekeraar);
– Kosten voor deskundigen en getuigen die u zelf wilt inschakelen.

Proceskostenveroordeling
Heeft u een rechtszaak gewonnen dan kan de rechter de tegenpartij veroordelen tot het betalen van uw kosten. Dit heet een proceskostenveroordeling en deze wordt toegewezen in het vonnis. Deze kosten dient u zelf bij de tegenpartij te vorderen.
Verliest u een rechtszaak, dan betekent dit niet altijd dat u de kosten van de tegenpartij moet betalen. De rechter kijkt per geval of de kosten van de tegenpartij door u voldaan dienen te worden. De rechter kan ook beslissen dat slechts een deel van de kosten door de ene partij voldaan moet worden of dat partijen ieder hun eigen kosten dragen.

Moet je een advocaat inschakelen?
Niet altijd! Bij een civiele procedure bij het kantongerecht hoeft u geen advocaat in te schakelen. Het kantongerecht behandelt zaken waarbij de vordering minder dan € 25.000 bedraagt. Daarnaast kunt u bij de kantonrechter voor huurzaken, arbeidszaken, lichte strafzaken en geschillen over consumentenkrediet zelf procederen. Het wordt u wel sterk aangeraden om een (proces)jurist in te schakelen zodat u weet wat uw rechten zijn en dat u goed voorbereid naar de zitting gaat.

Wat is griffierecht?
Griffierecht is een bijdrage in de kosten voor het starten van een procedure bij de rechtbank. Bij een te late betaling van het griffierecht zal uw procedure door de rechtbank niet in behandeling worden genomen. Indien u een laag inkomen heeft, komt u in aanmerking voor het verlaagde griffietarief voor onvermogenden. Bij het starten van uw procedure dient u dit aan te geven. U zult dan aan de hand van een verklaring omtrent uw inkomen (welke u aanvraagt bij/krijgt van de Raad voor Rechtsbijstand) in aanmerking komen voor verlaging van het griffierecht.
Bij kantonzaken betaalt de eiser of verzoeker het griffierecht. De gedaagde partij hoeft in een dergelijke procedure dus geen griffierecht te betalen. Echter, als de gedaagde partij verliest, kan de rechter beslissen dat deze partij de griffiekosten moet terugbetalen aan de eiser of verzoeker. In civiele zaken bij de rechtbank en het gerechtshof gelden wat betreft het griffierecht echter andere regels.

Hoeveel moet ik betalen aan griffierecht?
De tarieven voor griffierechten verschillen aanzienlijk per procedure en ook aan de hand van de vraag of een particulier dan wel een rechtspersoon de procedure start. Ook worden deze bedragen jaarlijks aangepast. De vraag hoeveel u moet betalen aan griffierecht is dus niet eenvoudig te beantwoorden en kunt u eenvoudig na gaan op www.rechtspraak.nl.

Mw. A. Bhajan