Snellere doorstroom voor nareizigers naar gemeenten

Door een verbeterde administratieve procedure verblijven gezinsleden van vergunninghouders die naar Nederland komen (nareizigers) aanzienlijk korter in een asiellocatie. Ze stromen nu sneller door naar gemeenten. Dat is goed nieuws voor het COA dat nog altijd op zoek is naar nieuwe opvanglocaties. Immers, hoe sneller vergunninghouders en nareizigers doorstromen naar eigen woonruimte, hoe meer opvangplaatsen vrijkomen voor nieuwe asielzoekers.
Deze snellere doorstroom is het resultaat van een pilot door een unieke ketensamenwerking tussen de IND, gemeente Noordenveld (Veenhuizen), het COA en Platform Opnieuw Thuis. Het administratieve proces duurde eerder gemiddeld een maand, nu maximaal drie dagen. Overigens heeft deze nieuwe werkwijze geen invloed op de wachttijd van de vergunninghouder om zijn of haar familie over te laten komen naar Nederland. De pilot is uitsluitend gericht op een efficiënte procedure na aankomst van de nareizigers in Nederland.
Nareizigers naar Veenhuizen
Sinds enige tijd gaan alle nareizigers rechtstreeks naar een aanmeldlocatie in Veenhuizen. Voorheen ging men eerst naar Ter Apel en aansluitend naar Veenhuizen. In een pilot onderzoeken de IND en de gemeente Noordenveld samen wat nodig is om is alle administratie al klaar te hebben op het moment dat de nareizigers arriveren. Het doel is dat nareizigers binnen 3 dagen na aankomst in Veenhuizen en na zorgvuldige identificatie, doorreizen naar hun familielid voor gezinshereniging. Dan hebben zij een verblijfsvergunning en zijn ze ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP).
Efficiënter proces
De versnelling is mogelijk omdat de nareizende gezinsleden, toen ze nog in het buitenland verbleven, een positief besluit van de IND kregen om naar Nederland te mogen komen. De IND weet wie toestemming heeft om naar Nederland te reizen en kan het administratieve proces samen met de gemeente Noordenveld al voorbereiden. De identificatie van de nareizigers en de inschrijving in de BRP kan hierdoor sneller en efficiënter plaatsvinden. De bedoeling is om de nieuwe werkwijze eind deze zomer – na afloop van de pilot – definitief in te voeren.
Eerder gebeurde de BRP inschrijving in de gemeente van de vergunninghouder. Nu zorgt de gemeente Noordenveld voor correcte inschrijving voor nareizigers ongeacht hun toekomstige woonplaats. De gemeente waar de nareiziger gaat wonen, hoeft dan alleen nog een adreswijziging in te voeren. Daarnaast is het proces voor uitreiking van de verblijfsvergunning versneld. Eerst wachtte nareizigers gemiddeld een maand in een opvanglocatie voordat men de verblijfspas kon ophalen bij een IND-loket locatie . Nu ligt de vergunning bij aankomst klaar in Veenhuizen. Dit komt doordat de administratie al gedaan wordt tijdens de reis naar Nederland.
Eerste resultaat
Mevrouw Amleset Tefere Yohannes en haar twee dochters Naemi en Nardos zijn de eerste nareizigers die binnen 3 dagen na aankomst in Nederland in het bezit zijn van zowel een inwilligende beschikking als een verblijfsvergunning asiel voor bepaalde tijd. Bovendien zijn mevrouw Amleset Tefere Yohannes en haar beide dochters ook volledig ingeschreven in de basisregistratie personen (BRP).
“Wij zijn als IND medewerkers trots dat we in Bankenbosch Veenhuizen als eerste zowel de verblijfspas als inschrijving in de BRP hebben gerealiseerd op 1 en dezelfde dag. Dit komt door de gezamenlijke voorbereiding met gemeente Noordenveld.’’
Informatie over komst nareizigers voor gemeenten
Gemeenten kunnen vanaf nu informatie vinden over de eventuele komst van nareizigers in het taakstelling volg systeem (TVS). In TVS staat bij de vergunninghouder naast hun eigen profiel ook informatie over eventuele gezinsleden. De informatie bestaat onder andere uit de vergunningsaanvraag voor gezinshereniging, het moment waarop de vergunning is opgehaald bij de buitenlandse post, het moment waarop de gezinsleden zich in Veenhuizen hebben gemeld en het moment waarop de nareizigers de centrale opvanglocatie in Veenhuizen hebben verlaten. Op basis van alle informatie kan de gemeente passende huisvesting voor de vergunninghouder en de nareizende gezinsleden zoeken.

 

Bron: IND.nl